Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v vašem telesu, sestavljena iz aminokislin (AK). Za endogeno sintezo kolagena v telesu je potreben vnos živil, ki kolagen vsebujejo – kostne juhe, želatina, živalske kože, živalska vezivna tkiva, itd. ali pa kolagena sicer ne vsebujejo, spodbujajo pa njegovo proizvodnjoaminokisline (čim več različnih, glicin!), vitamin C in baker. Kolagen predstavlja glavno sestavino vezivnega tkiva v različnih delih telesa, pomaga pri strjevanju krvi in zagotavlja optimalno strukturo kože. Ima predvsem podporno in strukturno vlogo. Vpliva na napetost kože (manj gub), njeno hidracijo in upočasnjuje znake staranja. Ker predstavlja glavno sestavino vezivnega hrustanca lahko izboljša stanje sklepnega hrustanca in stanje kosti ter izboljša mišično maso (mišična atrofija kot posledica staranja).

Velik delež kolagena predstavlja tudi strukturo las in nohtov zato lahko dodajanje kolagena v našo prehrano vpliva na rast in trdnost ter na splošno boljši izgled nohtov in las. Lahko ga pridobimo naravno iz prehrane (goveja juha, itd.) ali v obliki prehranskih dopolnil. Ključna razlika je v tem, da kolagen pridobljen direktno iz prehrane težje prehaja v krvni obtok in se le deloma razgradi na aminokisline (sestavljen iz močne, dolge beljakovinske verige), tako je njegova absorpcija v prebavnem traktu zelo slaba (cca 27 %). Kolagen v obliki prehranskih dopolnil pa je v hidrolizirani obliki kar pomeni, da so beljakovine kolagena razbite na manjše delce, peptide (za boljšo absorpcijo <2000 daltonov).

Absorpcija hidroliziranega kolagena je tako mnogo boljša (90 %) in hitrejša. Ključno je torej, da izberete hidroliziran kolagenski dodatek in tudi, da posežete po kolagenih različnega izvora (govej, ribji, iz jajčne membrane), da ni pridobljen zgolj iz enega vira. Več virov kolagena pomeni lažje pokritje potreb telesa po različnih tipih kolagena (I,II,III,IV,V,….). Še ena pomembna informacija: če je vaš beljakovinski vnos prenizek in boste uživali kolagen, se vam bo v telesu porabil na mestih, kjer je to najbolj potrebno (prioritetna tkiva so organi in vezivna tkiva). Učinek na koži, laseh in nohtih bo viden zadnji. Zato je za vidne učinke tudi na vaši koži, lasjeh in nohtih najprej potrebno urediti zadosten beljakovinski vnos. Za kar najboljše učinke se priporoča redno jemanje kolagena vsaj 3 mesece!

Več o kolagenu pa si lahko preberete v sekciji Blog – aktualne teme.

KORISTNE POVEZAVE

BREZPLAČNA DOSTAVA OB NAKUPU NAD 40€

MOŽNOSTI PLAČILA

KONTAKT

Telefon: 051 789 175
E-mail: info@svetnarave.si
Naslov: V boršt 5, 1235 Radomlje

Delovni čas:
Pon – Pet  8:00 – 16:00

Dobro je vedeti, da lahko potem pametno izbirate!

Logo-Footer

BREZPLAČNA DOSTAVA OB NAKUPU NAD 40€

MOŽNOSTI PLAČILA

KONTAKT

Telefon: 051 789 175
E-mail: info@svetnarave.si
Naslov: V boršt 5, 1235 Radomlje

Delovni čas:
Pon – Pet  8:00 – 16:00