Maščobe so pomemben del uravnotežene prehrane (v maščobi topni vitamini – A, D, E, K). V grobem ločimo nasiečene in nenasičene, ki imajo različne vplive na zdravje. Pod bolj ”zdrave maščobe” štejemo nenasičene maščobne kisline, ki so lahko enkrat- ali večkrat nenasičene. Med najpomembnejše večkrat nenasičene maščobne kisline sodijo omega 3 maščobne kisline. Mednje uvrščamo α-linolensko, dokozaheksaenojsko (DHK) in eikozapentaenojsko (EPK) maščobno kislino. Iz esencialne α –linolenske maščobne kisline organizem sam tvori DHK in EPK, ki sta ključni predvsem za rast in razvoj telesa. Priporoča se vnos vsaj 250 mg DHK in EPK podpira zdravje srca, uravnava krvni tlak in holesterol. DHK pozitivno vpliva na razvoj vida in na delovanje možganov, zato so te maščobe pomembne predvsem za nosečnice in njihov razvijajoči se plod.

Dolgoverižne maščobne kisline (DHK in EPK) se nahajajo predvsem v malih mastnih ribah (sardele, girice, skuša, losos, postrv, itd.), ki pa bi jih po priporočilih mogli uživati vsaj 2x tedensko. Polega omega 3 poznamo tudi omega 6 maščobne kisline, katere pa zaradi razširjenosti v naši prehrani redkeje izpostavljamo. Današnja prehrana je občutno bolj bogata z omega 6 maščobami kot pa omega 3, kar povzroči porušeno razmerje med njima. Do porušenja pride, ker zaužijemo občutno preveč omega 6 maščobnih kislin v primerjavi z omega 3. Visoki vnosi omega 6 med drugim tudi omejuje absorpcijo omega 3, tako je pomanjkanje po omega 3 maščobah še toliko večje.

Za vas smo pripravili izdelke, ki so bogat vir omega 3 maščobnih kislin. Omega 3 maščobe so nadvse pomembne, ker zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni, preprečujejo pešanje spomina (zmanjšano tveganje za alzheimerjevo bolezen), zmanjšujejo vnetna stanja v telesu, pospešujejo izgubo odvečne maščobe, izboljšujejo vid in zdravje oči, pomembno vplivajo na razvoj možganov plodu v času nosečnosti, imajo protivnetne učinke na kožo, pozitivno vplivajo na duševne motnje in depresijo ter izboljšajo izgled nohtov in las.

Za podrobnejše informacije o maščobah na splošno in naših potrebah po tem pomembnem makrohranilu, si lahko ogledate v sekciji Aktualne teme – Blog.

KORISTNE POVEZAVE

BREZPLAČNA DOSTAVA OB NAKUPU NAD 40€

MOŽNOSTI PLAČILA

KONTAKT

Telefon: 051 789 175
E-mail: info@svetnarave.si
Naslov: V boršt 5, 1235 Radomlje

Delovni čas:
Pon – Pet  8:00 – 16:00

Dobro je vedeti, da lahko potem pametno izbirate!

Logo-Footer

BREZPLAČNA DOSTAVA OB NAKUPU NAD 40€

MOŽNOSTI PLAČILA

KONTAKT

Telefon: 051 789 175
E-mail: info@svetnarave.si
Naslov: V boršt 5, 1235 Radomlje

Delovni čas:
Pon – Pet  8:00 – 16:00