Prehrana nasveti

KAKO ZMANJŠATI VIDEZ CELULITA?

Najpogostejši razlogi za nastanek celulita:

Ker obstaja že veliko člankov o tem, kaj celulit je, bomo mi ta del skrajšali zgolj na bistvo. Celulit je sprememba vezivnega tkiva, ki je povezana predvsem s strukturnimi spremembami v podkožju.

Povezan je z:

– nabiranjem in zadrževanjem odpadnih snovi (toksinov) med celicami (slabše izločanje preko limfe),

– maščobnimi celicami, ki ob povečanju pritisnejo ob usnjico in povrhnjico,

slabšo cirkulacijo krvi (vodi v slabše izločanje odpadnih snovi) ter

zmanjšanjem elastičnosti vezivnega tkiva (upad kolagena).

S celulitom se tako rekoč srečajo vse ženske od časa najstništva pa vse do pozne starosti. Pri nekaterih je viden ves čas, pri drugih pa le ob močnem pritisku na določen del telesa (npr. stegna, zadnjica, trebuh, roke,..). Včasih je veljalo, da je celulit povezan le z višjim deležem maščobe v telesu, pa je bilo kmalu jasno, da ga imajo lahko tudi tisti, ki so normalno prehranjeni (normalen ITM) ali celo podhranjeni.

Nestrokovni članki, ki se znajdejo že prav povsod vas morda prepričujejo, da se celulit lahko v celoti izgubi, pa temu seveda ni tako. Največkrat gre za marketinške zvijače, da bi zapravili denar za storitve in izdelke, ki vam v resnici ne prinesejo želenega rezultata oziroma so učinki kratkotrajni in reverzibilni. Celulit bo vedno prisoten in se ga ne da v celoti odpraviti, lahko pa seveda omilimo njegov izgled. Žal ne obstaja le en čudežni izdelek ali tretma s katerim bi lahko videz celulita skrili, pač pa je najboljša in dolgoročna rešitev, da se zadeve lotimo celostno. Največ možnosti, da ga ukrotimo, imamo, če ga ”napademo” iz več strani.

Ker že vemo kako nastane in s čim vse je povezan, je najlažje če izhajamo kar iz tega:

– nabiranje odpadnih snovi med celicami lahko omejimo z rednim gibanjem, masažami (predvsem ročno limfno drenažo, ki spodbudi delovanje limfe), ter uravnoteženo in zdravo prehrano

– za zmanjšanje količine maščobnih celic v telesu prav tako poskrbimo z uravnoteženo in zdravo prehrano ter rednim gibanjem

– na boljšo prekrvavljenost telesa prav tako vpliva redno gibanje in telovadba ter masaže

– za ohranjanje in povečanje elastičnosti vezivnega tkiva pa poskrbimo z izbranimi živili (visoko beljakovinska) oziroma z dodajanjem kakovostnih prehranskih dopolnil (kolagen, elastin, kreatin, ipd.) in redno telovadbo (povečuje delež mišic, elastičnost telesa)

Če torej povzamemo razloge nastanka celulita in ukrepe za omilitev njegovega izgleda na koži, so to: PREHRANA, GIBANJE/TELOVADBA, MASAŽA, PREHRANSKA DOPOLNILA

Zakaj pri moških celulit navadno ni opazen?

Najgloblje locirana in najdebelejša plast kože se imenuje hipodermis ali podkožje. Sestavljena je iz adipocitov (maščobne celice), ki so specializirane za skladiščenje maščobe. Združeni so v lobule, ločuje pa jih vezivno tkivo Podkožje torej služi kot nekakšen energijski rezervoar, saj se lahko maščoba ob potrebi porabi kot vir energije. Ima pa tudi vlogo pri termoregulaciji, saj je maščoba toplotni izolator. 

Sestava podkožja ni enaka za oba spola, namreč pri moškem je vezivno tkivo ter posledično maščobna plast adipocitov razporejena navzkrižno, pri ženskah pa je navpične strukture (slika spodaj). V nekaterih študijah so sicer zabeležili pojav celulita tudi pri moških in dokazali, da je šlo pri teh osebah za hormonsko neravnovesje (visoke ravni estrogena), kar bi lahko razložilo pojav celulita. 

So res lahko krivi hormoni?

Včasih je veljalo, da imajo celulit samo prekomerno hranjeni ljudje. Sedaj je jasno, da ga imajo lahko tudi tisti z normalno ali celo prenizko telesno maso. Oseba lahko redno telovadi, ne kadi in se zdravo prehranjuje pa ima še vedno viden celulit. Zakaj?

Novejše raziskave namigujejo, da gre najverjetneje za posledico hormonskega neravnovesja. Določeni hormoni v (ženskem) telesu (estrogen, inzulin, prolaktin, noradrenalin, ščitnični hormoni) lahko namreč prispevajo k razvoju celulita. V skladu s tem obstaja že kar nekaj študij, kjer se največkrat omenja povezavo med stopnjo estrogena v telesu ter pojavom celulita, tako pri ženskah kot moških.

Visoka stopnja estrogena naj bi negativno vpliva na raven kolagena v telesu. Upad kolagena pa je kot smo že omenili, eden od dejavnikov, ki prispevajo k opaznosti celulita na koži. Visoka stopnja estrogena v telesu oziroma slabša presnova estrogena stimulira fibroblaste, da tvorijo kolagenazo (encim, ki razgrajuje kolagen), ki deluje na kolagen tako, da ga razgradi. Gre za hormonsko neravnovesje, natančneje za prevlado estrogena nad progesteronom.

 Prolaktin ali hormon materinega mleka zmanjšuje sposobnost telesa za presnovo maščob. To se kaže predvsem v težavnosti izgube telesne mase v času dojenja, zato lahko postane celulit v tem času bolj opazen.

 Tudi inzulin naj bi bil povezan z nastankom celulita. Gre za hormon, ki ga sprošča trebušna slinavka, njegova naloga pa je, da uravnava količine hranil, ki krožijo v krvnem obtoku. Poleg tega, da inzulin sodeluje pri uravnavanju krvnega sladkorja, pa vpliva tudi na presnovo maščob in beljakovin. Če vaš obrok vsebuje veliko ogljikovih hidratov, vi pa se bolj redko gibate, se lahko celice našega telesa začnejo nepravilno odzivati na inzulin. To navadno pripelje do inzulinske rezistence; inzulin prične pretvarjati ogljikove hidrate v maščobne celice, le te pa se shranijo kot trigliceridi. Maščobne celice postanejo večje in začnejo pritiskati druga ob drugo, kar povzroči grbinčast videz plasti kože.

Težave s ščitnico, ko ščitnica ne proizvaja dovolj ščitničnih hormonov lahko prav tako vplivajo na vidnost celulita. Ti hormoni so ključni pri uravnavanju metabolizma in ga lahko upočasnijo, če se jih ne proizvede dovolj. Nizka stopnja presnove pa lahko povzroči tveganje za nastanek celulita.

Kaj torej lahko sami storimo za zmanjšanje videza celulita?

Da bi lahko izločili hormonske razloge za nastanek celulita, bi bilo potrebno preveriti ščitnico in hormone. Tudi zdravo črevesje je eden od pogojev preprečevanja videza celulita. Zdravo črevesje namreč odstranjuje estrogen iz telesa, v primeru neravnovesja črevesne flore (povzroči jo lahko že jemanje kontracepcijskih tablet) pa se lahko izločanje zmanjša, kar vodi v visoke ravni estrogena v telesu ter posledično bolj izrazit celulit. Da bi preprečili nastanek inzulinske rezistence, se svetuje redno gibanje ter prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Svetuje se pitje večjih količin vode ali nesladkanega čaja ter redne masaže telesa (izboljšanje cirkulacije krvi), za spodbujanje delovanja limfe. Na ta način pomagamo telesu, da se razstruplja, hitreje se znebi odvečnih toksinov in posledično zmanjša videz celulita.

Vredno je opustiti tudi slabe navade, kot so nepravilno prehranjevanje (velik vnos visoko kaloričnih živil, neredni obroki, hitro pridobivanje TM ali hujšanje, kajenje in zloraba alkohola,..). Izogibajte se tudi sedečega življenjskega sloga ter pomanjkanja spanja. Vsi ti dejavniki močno vplivajo na izraženost celulita.

Kako ti lahko pomagamo mi?

V primeru, da se že poslužuješ vseh zgoraj omenjenih nasvetov, pa ti za piko na i priporočamo še dopolnjevanje tvoje že uravnotežene prehrane (z dovolj velikim vnosom vitaminov in mineralov ter vseh makro-hranil), z visoko kakovostnimi prehranskimi dopolnili. V prvi vrsti svetujemo dopolnjevanje s kolagenskimi prehranskimi dopolnili.

Kako ločiti kvaliteten kolagenski izdelek med poplavo kolagenov na trgu?

1. Kolagen mora biti obvezno hidroliziran (za optimalne učinke vsaj 5.000 mg/odmerek), molekule peptidov pa naj ne presegajo 2000 kDa.

2. V kolagenskih prehranskih dopolnilih naj bo kolagen glavna sestavina, ostalih snovi pa naj bo čim manj. Veliko izdelkov na trgu (predvsem kapsul in tablet) vsebuje nezadostne količine kolagena (pod 1000 mg/odmerek), vsebuje pa enormne količine ostalih snovi (npr. nekaterih vitaminov – biotin tudi do 10.000 % dnevnih potreb, kar lahko povzroči nastanek aken).

3. Izdelek naj vsebuje čim več različnih vrst kolagena in naj bo iz čim več različnih virov. Vsak tip kolagena ima namreč svojo nalogo v telesu in več tipov kot jih izdelek vsebuje, večja je možnost, da bo prišlo do želenih učinkov.

4. Kolagen naj bo v prahu! S tem si zagotovimo, da v izdelek niso nujno dodani konzervansi, ki so v tekočih obvezni (npr. natrijev benzoat). Napitek si vedno lahko pripravimo svež in aktivne snovi v njem niso nestabilne (vitamin C in kolagen sta v že pripravljenih tekočih oblikah zelo nestabilna).

5.Izdelku naj ne bodo dodani sladkorji. Če že, je bolje, da so dodana sladila, ki se ne vključujejo v metabolizem in se iz telesa izločajo nespremenjena.

V naši ponudbi lahko najdeš dva izjemno kakovostna izdelka, ki sta namenjena povečanju kolagena v telesu. V prvem izdelku (Beauty kolagen plus) je vsebnost hidroliziranih govejih kolagenskih peptidov (tip I in III) 6.300 mg na odmerek, dodani pa so še MSM, hialuronska kislina, izvleček grozdnih pešk, vitamin A in C ter biotin, selen in cink. V drugem izdelku (Multi kolagen) pa je vsebnost kolagenskih peptidov še višja, 10.000 mg/odmerek, za spodbujanje biosinteze kolagena v telesu pa je dodan tudi vitamin C. Ta izdelek vsebuje kar 5 tipov kolagena (I, II, III, V, X) in je iz kar treh virov: goveji, ribji in iz membran jajčnih lupin. Več o posameznem izdelku pa si lahko prebereš spodaj.

''Moj zvesti spremljevalec od lanskega poletja! Po redni uporabi je koža bolj gladka in napeta. Lepše kože še nisem imela!!''
BEAUTY KOLAGEN plus
- 25 %
le 33,75 namesto 45€
6.300 mg hidroliziranih kolagenskih peptidov (tip I in III)
Dodana hialuronska kislina, lepotni mineral MSM, izvleček grozdnih pešk
Dodan vitamin A, C, biotin, selen in cink
Za lase, kožo in nohte
Zaloga za 25 dni
MULTI KOLAGEN
- 25 %
le 35,25 namesto 47 €
10.000 mg hidroliziranih kolagenskih peptidov + vitamin C
5 vrst kolagena: I, II, III, V, X
3 viri kolagena: goveji, ribji, membrane jajčnih lupin
Za kožo, sklepe in kosti
Zaloga za 20 dni
Dvojček: BEAUTY KOLAGEN plus 2x
AKCIJA
le 50 namesto 90€
6.300 mg hidroliziranih kolagenskih peptidov
Dodana hialuronska kislina, lepotni mineral MSM, izvleček grozdnih pešk
Dodan vitamin A, C, biotin, selen in cink
Za lase, kožo in nohte
Zaloga za 50 dni
Dvojček: MULTI KOLAGEN 2x
AKCIJA
le 55 namesto 94€
10.000 mg hidroliziranih kolagenskih peptidov + vitamin C
5 vrst kolagena: I, II, III, V, X
3 viri kolagena: goveji, ribji, membrane jajčnih lupin
Za kožo, sklepe in kosti
Zaloga za 40 dni

Viri: Rawlings, A.V., 2006. Cellulite and its treatment. International journal of cosmetic science28(3), pp.175-190; Choi, F.D., Sung, C.T., Juhasz, M.L. and Mesinkovsk, N.A., 2019. Oral collagen supplementation: a systematic review of dermatological applications. Journal of drugs in dermatology: JDD18(1), pp.9-16.

Avtorica članka:
magistrica inženirka prehrane Sara Kovačič

Related Posts