
1x na dan (priporočamo z obrokom)

1 merica na dan
- Priporočamo predvsem tistim, ki ne uživajo uravnotežene in pestre prehrane.
- Izdelek ne vsebuje mlečnih sestavin (laktoze), dodanih sladkorjev, sladil, konzervansov, umetnih arom in barvil, glutena (vsebuje pa ribje in jajčne alergene!)
- Ker je proizvedeno po načelu GMP (sistem dobrih proizvodnih praks) in HACCP sistemu, zagotavlja varnost končnega živilskega proizvoda

Najboljši viri kolagena so kosti/hrustanci/vezivna tkiva govejega, piščančjega in svinjskega mesa, želatina, goveje in ostale kostne juhe, ribe (losos, tuna), jajca in fižol. Odlični viri vitamina C pa so jagodičevje, rdeča paprika, sladki krompir, mango, citrusi, kivi in ananas.

Najboljši viri kolagena so kosti/hrustanci/vezivna tkiva govejega, piščančjega in svinjskega mesa, želatina, goveje in ostale kostne juhe, ribe (losos, tuna), jajca in fižol. Odlični viri vitamina C pa so jagodičevje, rdeča paprika, sladki krompir, mango, citrusi, kivi in ananas.

Kolagen predstavlja velik del naše kože, sklepnega hrustanca in drugih tkiv. Skrbi torej za boljšo gibljivost sklepov, za elastičnost in lepši videz kože, podpira rast in zmanjšuje lomljenje las in nohtov, uravnava prebavo ter podpira normalno delovanje imunskega sistema.

Kolagen predstavlja velik del naše kože, sklepnega hrustanca in drugih tkiv. Skrbi torej za boljšo gibljivost sklepov, za elastičnost in lepši videz kože, podpira rast in zmanjšuje lomljenje las in nohtov, uravnava prebavo ter podpira normalno delovanje imunskega sistema.

Simptomi in posledice pomanjkanja kolagena se najprej pokažejo na koži (izguba prožnosti, oslabljen mišični tonus, več gub, pospešeno staranje, nastanek celulita in strij) laseh (neelastični, brez leska, pospešeno izpadanje, lomljenje in cepljenje konic) in nohtih (mehki, lomljivi, počasna rast). Pomanjkanje kolagena se lahko odraža tudi v manjši prožnosti ter bolečinah v sklepih in kosteh.

Simptomi in posledice pomanjkanja kolagena se najprej pokažejo na koži (izguba prožnosti, oslabljen mišični tonus, več gub, pospešeno staranje, nastanek celulita in strij) laseh (neelastični, brez leska, pospešeno izpadanje, lomljenje in cepljenje konic) in nohtih (mehki, lomljivi, počasna rast). Pomanjkanje kolagena se lahko odraža tudi v manjši prožnosti ter bolečinah v sklepih in kosteh.
Kolagen je največkrat zastopana beljakovina v človeškem telesu (30 % vseh beljakovin), ki se nahaja predvsem v vezivnih tkivih, tetivah, kosteh, hrustancih in koži. Vključen je prav v vse telesne strukture, tako rekoč drži naše telo skupaj. Predstavlja sestavni del celic, iz katerih se med drugim tvorijo tudi hormoni in je tako izjemnega pomena za naše telo. Beljakovine so sestavljene iz več aminokislin, največji del predstavljajo aminokisline glicin, prolin in hidroksiprolin. Te aminokisline tvorijo trojne verige, ki sestavljajo strukturo trojne vijačnice, ki je za kolagen tudi značilna.
Telo nekje med 20. in 30. letom začne izgubljati kolagen, predvsem na račun staranja, saj se proizvodnja le tega s staranjem precej upočasni. Primanjkljaj kolagena je najprej viden na neprednostnih tkivih (koža, lasje, nohti). Izguba se pozna na čvrstosti in elastičnosti, sijaju, rasti in na splošno, lepoti. Kolagen, ki nastaja v telesu z vsakim letom v manjši meri se primarno porabi za bolj pomembna, prednostna tkiva kot so srce, pljuča, ledvica, arterije, sklepi, vezi, hrustanci, kosti, mišice, jetra, črevesje, možgani ter številne druge organe, ki so nujno potrebni za preživetje in normalno delovanje telesa. Zato se svetuje, da se uživa čim bolj uravnoteženo in raznoliko prehrano, ki je beljakovinsko bogata (vsebuje veliko različnih aminokislin) ter ostalih hranil (vitamin C, cink, baker, itd.), ki spodbujajo tvorbo kolagena.
V človeškem telesu naj bi bilo kar 28 različnih tipov kolagena, med njimi je 5 najpogostejših: tip l, ll, lll, V, X.
Kolagen tipa l predstavlja kar 90 % vsega kolagena pri ljudeh in vretenčarjih. Sodeluje pri oblikovanju kože, kosti, vezivnih tkiv (kit), roženice, las, nohtov in sten arterij. Pomemben je predvsem pri ohranjanju mladostnega videza. Dobri viri tipa l so goveji in ribji kolagen ter kolagen iz membran jajčnih lupin.
Kolagen tipa ll je glavni kolagen, ki ga najdemo v hrustancu. Njegova funkcija je, da ščiti in spodbuja zdravje sklepov, natančneje je odgovoren za natezno trdnost in žilavost hrustanca. S tem podpira regeneracijo hrustanca in kit. Največ kolagena tipa ll najdemo v piščančjih virih.
Kolagen tipa lll predstavlja fibrilarni kolagen in je glavna sestavina naše kože in organov, podobno kot tip l. Med drugim pa ima tudi velik vpliv na zdravje črevesja. Goveji kolagen je odličen vir tipa l ter tudi tipa lll. Oba tipa sta najpogosteje zastopana v človeškem telesu in vplivata na ohranjanje mladostnega videza kože.
Kolagen tipa V je ena izmed manjših kolagenskih komponent, ki tvori intersticijska kolagenska vlakna (skupaj s kolagenom l) in igra pomembno vlogo pri uravnavanju razvoja vezivnega tkiva. Pomemben je tudi za zdravje sklepnega hrustanca, zgradbo las ter sodeluje pri ustvarjanju celic, ki gradijo placento v času nosečnosti.
Kolagen tipa X je prisoten v sklepnem hrustancu. Najdemo ga predvsem v membranah jajčnih lupin.
Vsak tip ima torej določeno nalogo, skupaj pa pomagajo ohranjati mlado, močno in zdravo telo. Podpirajo zdravje črevesja, spodbujajo zdravje kože, las, nohtov, mišic, sklepov in kosti!
Vitamin C je potreben za biosintezo in vzdrževanje kolagena v telesu. Porablja se torej v procesu proizvodnje kolagena in tako prispeva k ohranjanju zdravja hrustančnega in kostnega tkiva. Deluje kot nekakšno lepilo, ki povezuje kolagenska vlakna skupaj. Pomemben je za imunsko podporo telesa, za zdravje kože in rast ter obnovo telesnih tkiv. V telesu deluje tudi kot antioksidant v boju proti prostim radikalom ter blaži zgodnje znake staranja. Pri izgradnji kolagena sta zelo pomembni dve izmed 19 aminokislin, hidroksiprolin in hidroksilizin, ki sodelujeta pri izgradnji kolagena, nista pa prisotni v prehrani in ju naše telo izdeluje samo iz prolina in lizina. Obe sta odvisni od prisotnosti vitamina C in brez njegove zadostne količine v telesu, proces nastanka kolagena ni mogoč!
Prednosti in koristi jemanja kolagenskih prehranskih dopolnil se poznajo na boljši strukturi kože, večji elastičnosti in zmanjšani vidnosti gub, upočasnjenem procesu staranja, hitrejši rasti močnejših in bolj elastičnih las ter nohtov, zmanjšanjem obsegu izpadanja las ter na zgostitvi le teh, zmanjšanju bolečin v sklepih in kosteh, zmanjšanju nastanka strij in celulita, uravnavanju hormonskega ravnovesja in urejenosti prebave. Vitamin C pa spodbuja tvorbo kolagena v telesu, spodbuja normalno delovanje imunskega sistema in ščiti celice pred oksidativnim stresom.
Vendar POZOR! Če je vaša prehrana beljakovinsko revna, kar pomeni, da je vnos beljakovin nezadosten, boste kolagen, ki bi ga dodatno vnesli v telo, porabili za izgradnjo in regeneracijo »prednostnih« tkiv kot so npr. notranji organi, kosti, sklepi itd. Gre za tkiva in organe, ki so za telo bolj pomembni kot npr. lasje in nohti. Seveda je tudi to, da se bo kolagen porabil za nujna tkiva, odlična novica. Pa vendar si morda želite učinke opaziti tudi na laseh, koži in nohtih. Ker telo teh tkiv ne smatra tako nujne, jih bo oskrboval manj kot pa tiste, ki imajo v našem telesu »bolj pomembne« naloge. Enako je tudi z vitamini in minerali, primanjkljaj in deficiti posameznih makro- in mikrohranil se bodo najprej poznali na utrujeni, neelastični, zgubani in problematični koži ter počasni rasti in hitri lomljivosti las in nohtov. Zato je ključno, da je vnos makro- in mikrohranil iz prehrane ustrezen in da čim bolj pokrije potrebe telesa. To bomo najlažje dosegli z raznoliko in uravnoteženo prehrano. Za dobro osnovo torej poskrbite sami, za tiste manjše deficite pa so tu prehranska dopolnila.
Kot že omenjeno aminokislini prolin in glicin v kombinaciji z vitaminom C tvorita kolagen. Tudi neposredno uživanje prolina in vitamina C pomaga pri proizvodnji kolagena. Poleg teh treh hranil pa k proizvodnji kolagena pripomorejo tudi lizin, cink, silicij in baker. Živila bogata s temi aminokislinami, vitamini in minerali so citrusi, rdeča paprika, jagodičevje, ohrovt, kalčki, zelje, paradižnik, brokoli, grozdje, leča, oreški, semena in jajca. Živila bogata neposredno s kolagenom pa so predvsem kostne juhe (goveja) in želatina živalske kože (svinjska, kokošja). Vendar je absorpcija kolagena neposredno iz prehrane 3x slabša kot pa iz prehranskih dopolnil, ki vsebujejo hidroliziran kolagen.
S starostjo se zgornja plast kože tanjša in izgublja na elastičnosti, kar sčasoma vodi v izrazite gube in staranje kože. Pomanjkanje kolagena se odraža tudi na zmanjšanji čvrstosti kože drugje po telesu, povečanju nastanka celulita in strij. Lasje izgubijo prožnost, postanejo suhi in krhki ter so bolj nagnjeni k lomljenju in izpadanju ter počasneje rastejo. Tudi nohti so nagnjeni k hitrejšemu lomljenju in zmanjšani rasti. Pomanjkanje kolagena se lahko odraža v bolečinah v sklepih ter težavah s kostmi. Lahko pride do hormonskih neravnovesij in prebavnih težav (driska, zaprtost, napihnjenost).
Kot že omenjeno je eden takih dejavnikov starost s katero se naravno med 20. in 30. letom začne postopek upadanja kolagena in zmanjšanje biosinteze le tega. To zmanjšanje obsega nekje 1 % na leto oziroma je večje v času menopavze in po njej. Ta proces je žal neizogiben, zato je zelo smiselno dodajanje prehranskih dopolnil v obliki hidroliziranega kolagena.
Tudi genetika predstavlja pomemben dejavnik pri določanju koliko kolagena se proizvede in koliko porabi v našem telesu. Žal tudi na ta dejavnik težko vplivamo in ga nadzorujemo.
Dejavniki na katere pa lahko vplivamo pa so prehrana, stres, kajenje in UV zaščita.
Slaba, nekakovostna in neuravnotežena prehrana torej predstavlja dejavnik tveganja za upad in zmanjšano proizvodnjo kolagena. Prehrana z visokimi vsebnostmi enostavnih ogljikovih hidratov, prostih sladkorjev in predelanih živil spodbuja nastanek raznih vnetij po telesu, kar povzroči propad kolagena in s tem oslabi elastičnost kože ter s tem pripomore k prezgodnjem staranju kože.
Zelo podobno na naše telo vpliva stres. V telesu nastaja več vnetij, sprožanje določenih protivnetnih mehanizmov, npr. povečanje kortizola v telesu pa potem zmanjšuje sintezo kolagena. Nastanek kolagena se nekako pavzira, da se telo lažje bori in sanira vnetja.
Kajenje je znan dejavnik tveganja za prezgodnje staranje in nastanek gub. Kajenje zmanjšuje količino dostavljenega kisika tkivom, ki ga potrebujejo, kar pa povzroči neustrezno regeneracijo tkiva in propad le tega.
Tudi za povezavo med izpostavljanjem sončnim žarkom in hitrejšemu staranju ter nastanku gub smo slišali že veliko. UV žarki vplivajo na spremembo celic, ki so zadolžene za proizvodnjo kolagena ter povzročajo oksidativni stres in tako zavirajo tvorbo kolagena.
Drugi dejavniki tveganja so lahko še alkohol, kofein, pomanjkanje spanca ter seveda, že večkrat omenjeno – pomanjkanje vitamina C v telesu.
- Hidroliziran kolagen z nizko molekularno maso (velikost delcev)
Gre za poseben proces imenovan encimska hidrolizacija, kjer se kolagen razbije na drobne delce (peptide in aminokisline), ki se mnogo lažje in bolje absorbirajo (večji učinki) kot če kolagen ne bi bil hidroliziran. Te manjši delci se nato absorbirajo in se lahko uporabijo za izgradnjo kolagena ali drugih beljakovin, ki so nujno potrebne za naše telo. Absorpcija hidroliziranega kolagena v prehranskih dopolnilih je približno 90 %, medtem ko je absorpcija kolagena iz prehrane približno 27 %, kar pomeni, da je absorpcija hidroliziranega kolagena iz prehranskih dopolnil kar 3x boljša! Poleg hidroliziranega kolagena poznamo tudi kolagen v surovi obliki, ki pa se po zaužitju izloči v nedeturirani obliki kar pomeni, da beljakovine ostanejo nedotaknjene in se v procesu prebave skoraj da ne razbijejo na peptide in aminokisline in tako za naše telo na žalost niso uporabne.
Poleg tega, da je torej izrednega pomena, da izberemo hidroliziran kolagen in si s tem zagotovimo skoraj popolno absorpcijo v telesu, pa je pomembna tudi molekulska masa (velikost delcev) kolagenskih delcev. Za dobro absorpcijo se v več študijah svetuje, da je velikost kolagenskih peptidov in polipeptidov pod 2000 Daltoni. To predstavlja eno izmed pomembnih lastnosti, če si želimo doseči dobre rezultate.
- Čim višja vsebnost kolagena
Na trgu obstaja kar nekaj izdelkov z različnimi vsebnostmi kolagena, največ je takšnih, ki vsebuje 5000 mg kolagena/odmerek. Učinki so boljši, če je ta vsebnost višja (> 6000 mg/odmerek), kar najboljše rezultate pa lahko dosežemo z dnevnim odmerkom 10.000 mg kolagena.
- Več različnih tipov (l,ll,lll,V,X,..) kolagena
Vsak tip kolagena ima namreč svojo nalogo v telesu in več tipov kot prehranska dopolnila vsebujejo, večja je možnost, da bo izdelek imel pričakujoče učinke na posamezna tkiva in organe v telesu (koža, kosti, sklepi, lasje, nohti, dlesni, hrustanec …).
- Več različnih virov (goveji, ribji, svinjski, iz membran jajčnih lupin,..) kolagena
Zaenkrat so mnenja še deljena, študije pa neenotne glede tega, kateri vir kolagena (goveji, ribji, piščančji, prašičji, ipd.) je najboljši. Pri govejih virih je nujno potrebno preveriti kako je bilo govedo vzrejeno, naravno na pašnikih in brez dodatnih hormonov ali pa v intenzivni reji z raznimi dodatki hormonov. Če tega podatka proizvajalec ne navede, lahko le ugibate zakaj je temu tako.
Ena izmed marketinških pasti je tudi oglaševanje posameznih proizvajalcev in prodajalcev, da je ribji kolagen boljši od govejega oziroma da se bolje absorbira. Absorpcija namreč ni odvisna od vira kolagena, ampak od velikosti molekul. Pomembno je predvsem, da je kolagen hidroliziran (velikost delcev < 2000 Daltoni)!
V prehranskih dopolnilih ter kozmetiki sta najpogosteje uporabljena goveji in ribji vir kolagena predvsem, ker predstavljata najbolj široko dostopni surovini. Vendar je potrebno vedeti, da imajo različni viri, različne vsebnosti posameznega tipa kolagena, niti en vir pa ne vsebuje vseh 5 tipov: tip l največkrat pridobijo iz govejih virov ter membran jajčnih lupin, tip ll iz piščančjih virov, tip lll iz govejih in ribjih virov, tip V iz membran jajčnih lupin in tip X iz piščančjih virov ter tudi membran jajčnih lupin. Goveji kolagen naj bi imel najboljše učinke na sklepe, kosti in hrustance, ribji pa se največ uporablja v kozmetiki (kreme, serumi, ipd.).
Tako vidimo, da je za pokritje različnih tipov kolagena potrebno zaužiti več različnih virov. Zato svetujemo, da izbirate kolagenska prehranska dopolnila, ki vsebujejo kolagen iz različnih virov (več jih je = boljše je).
- Čista oblika kolagena, najvišje kakovosti in brez nepotrebnih visokih vsebnosti različnih primesi
Pri nakupu kolagenskih prehranskih dopolnil so potrebe ljudi različne. Nekateri dejejo prednost čistim kolagenom (čim višja vsebnost kolagena) z manj ostalih dodatkov (MSM, hialuronska kislina, dodani vitamini in minerali, itd.), nekaterim pa se zdi, da ravno te dodatki pozitivno vplivajo na spremembe v koži, laseh, nohtih itn. Izbira je seveda odvisna od posameznika pa vendar so določeni dodatki, ki imajo v prevelikih vsebnostih lahko tudi določene negativne stranske učinke.
Med drugim visoke vsebnosti biotina (> 150 μg) v kolagenskih prehranskih dopolnilih na koži povzročajo izbruhe aken in mozoljev. Nekateri celo poročajo o prebavnih težavah, slabosti in srbečici. Zato se svetuje uživanje kolagenskih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo normalne vsebnosti biotina 50 μg, kar tudi predstavlja pokritje dnevnih potreb po tem vitaminu.
Bolje je izbrati formule, ki se osredotočajo na le nekaj učinkovin, ki pa so visokokakovostne in zastopane v zadostnih količinah (visoke vsebnosti kolagena, normalne vsebnosti ostalega – vitaminov in mineralov). Izogibajte se marketinškim trikom, ki promovirajo kolagenska prehranska dopolnila z nižjo vsebnostjo kolagena (ki naj bi bila mimogrede primarna učinkovina produkta!) in abnormalno visokimi vsebnostmi ostalega (biotin, cink, MSM, hialuronska kislina, ipd.).
- Dodan vitamin C
Ni nujno, je pa priporočljivo predvsem, če si želite optimalnih učinkov, da je v prehransko dopolnilo s kolagenom dodan tudi vitamin C oziroma ga zaužijete s prehrano, ki je z njim bogata (citrusi, rdeča paprika, kivi, ananas, itd.) ali pa ločeno, v obliki prehranskih dopolnil (Vitamin C 1000 mg). Vitamin C namreč spodbuja lastno tvorbo kolagena in se porablja med procesom biosinteze kolagena. Če je vitamina C v telesu premalo, bo tudi absorpcija kolagena bistveno slabša in nepopolna.
- Dodane aminokisline
Med izbiranjem kolagenskega prehranskega dopolnila je smiselno upoštevati tudi, da je prehransko dopolnilo dodatno obogateno z aminokislinami. Vsebuje naj najkakovostnejše kolagenske peptide z optimalno sestavo aminokislin, ki so gradniki vseh tipov kolagena v telesu, imajo visoko absorpcijsko sposobnost in posledično dobre učinke na telo.
Naš kolagen vsebuje kar 19 različnih aminokislin, ki so osnovni gradniki beljakovin. Nekje 50 % aminokislin v izdelku predstavljajo glicin, prolin in hidroksiprolin, ki so tudi sicer številčno zastopani v koži, kosteh in hrustancu.
Aminokislinski profil na 100 g: | |
Alanin | 8,12 g |
Arginin | 8,44 g |
Asparaginska kislina | 6,45 g |
Cistein | 0,28 g |
Glutaminska kislina | 12,32 g |
Glicin | 20,63 g |
Histidin | 0,86 g |
Hidroksiprolin | 11,26 g |
Izolevcin | 1,51 g |
Levcin | 2,88 g |
Lizin | 3,42 g |
Metionin | 0,63 g |
Fenilalanin | 2,13 g |
Prolin | 11,59 g |
Serin | 3,41 g |
Treonin | 1,99 g |
Triptofan | 1,23 g |
Tirozin | 0,50 g |
Valin | 2,36 g |
- Brez dodanih sladkorjev, konzervansov, umetnih arom in barvil
Kolageni polni sladkorja, konzervansov, umetnih arom in barvil so značilni predvsem za tekoče oblike kolagenskih prehranskih dopolnil. Ker vsebujejo sestavine, ki so zelo občutljive jih je potrebno shranjevati v hladilniku, njihov rok trajanja je zelo kratek, pokvarljivost pa zelo visoka (dodan natrijev benzoat, da prepreči mikrobiološki kvar). Kot prednost tekočih oblik se pogosto izpostavlja njihovo enostavnost uporabe, kar pa ob enem predstavlja tudi veliko slabost. Ravno zaradi enostavne uporabe je dodano veliko sladkorjev, arom in barvil, da bi bila vsebina prijetna na pogled in bi imela prijeten okus. Slednje velikokrat ne drži, saj so ti napitki mnogo presladki in preveč koncentrirani, težko jih je pogoltniti in zadržati v želodcu, lahko celo povzročijo slabost in bruhanje. Slabost tekočih oblik kolagena predstavlja tudi dodan vitamin C, saj le ta v tekočih oblikah pogosto ni stabilen in propada hitreje kot če je dodan v prašnato obliko. V tekočini pogosto tudi reagira s kolagenom, znižuje koncentracijo kolagenskih peptidov, sam vitamin C pa propada še hitreje.
Zadnje čase je moč zaslediti veliko promocije tekočih kolagenov, da naj bi imeli boljšo absorpcijo od tistih v prahu ali tabletkah. Seveda to NE DRŽI. Absorpcija je odvisna predvsem od biorazpoložljivosti aktivnih učinkovin. Manj topne učinkovine se običajno precej slabše absorbirajo kot topne, zato je pomembno, da takšne snovi zaužijemo v obliki z večjo topnostjo/biorazpoložljivostjo. Hidrolizirani kolagen je zelo dobro topen, zato pri zdravem prebavnemu traktu ni težav z absorpcijo ne glede na to, v kakšni obliki je. Če pomislimo, tudi kolagen v prahu vmešamo v tekočino in vse skupaj zaužijemo enako kot tistega, ki je že v tekoči obliki. S tem, da si pripravimo svež napitek in ne takšen, ki je že pred našim zaužitjem tudi po mesec in več v tekoči obliki, dodani pa so mu konzervansi, da se ne pokvari. Pri tabletah pa je npr. pomembno, da so ustrezno formulirane in omogočajo raztapljanje na mestu predvidene absorpcije (v želodcu ali tankem črevesju). Kapsule iz želatine ali rastlinske celuloze se večinoma raztopijo v želodcu, njihova vsebina pa je potem na voljo za absorpcijo.
Če vseeno prisegate na tekoče oblike kolagenskih prehranskih dopolnil, natančno preberite deklaracijo. Če vsebujejo arome, naj bodo le te naravne. Enako velja za barvila, npr. karoteni, flavonoidi in klorofil predstavljajo naravna barvila, umetna pa so npr. E110, E129, E123 itd. Dodanih sladkorjev naj bo čim manj, oziroma naj izdelek raje vsebuje nizke vsebnosti sladil za katera je značilno, da ne vstopajo v metabolizem in se nespremenjena izločijo z urinom (stevia, sukraloza, itd.). Tekočih oblik z dodanim vitaminom C pa se kot že omenjeno raje izognite, saj je le ta v takšni obliki nestabilen, propada hitreje ter znižuje koncentracijo kolagenskih peptidov. Raje si privoščite takšnega brez dodanega vitamina C, vitamin C pa zaužijte ločeno in ne v že pripravljeni tekoči mešanici.
- Ustrezni certifikati in zagotovljena sledljivost
Kupci morajo biti dovolj ozaveščeni, da posegajo po prehranskih dopolnilih, ki so skladni z zakonodajo na področju prehranskih dopolnil in ki upoštevajo določene certifikate in standarde, npr. dobra proizvodna praksa (GMP), HACCP sistem (higienski standard) in ISO standardi. Vsi ti certifikati in standardi tudi zagotavljajo sledljivost, ki je nadvse pomembna. Po tem ali izdelki izpolnjujejo standarde, imajo certifikate in omogočajo sledljivost, se ločijo od tistih slabših!
GMP (dobra proizvodna praksa) je v farmacevtski industriji zelo pomemben del zagotavljanja kakovosti, saj določa pogoje v proizvodnji in kontroli izdelkov. Omogoča, da so izdelki dosledno izdelujejo in kontrolirajo skladno s standardi kakovosti, ki so ustrezni za njihovo predvideno uporabo, kot to zahteva dovoljenje za promet. Proizvodnja prehranskih dopolnil ni zavezana k upoštevanju smernic GMP, vendar GMP certifikat potrjuje visoke standarde proizvodnje, ki so enaki kot pri proizvodnji zdravil.
Na osnovi principov HACCP sistema je potrebno organizirati delo v vsakem obratu, kjer se izvaja proizvodnja ali promet živil, skladno z zakonodajo. Upoštevanje in uporaba načel dobre proizvodnje prakse je osnova za vzpostavitev HACCP sistema v obratu in s tem osnova za zagotavljanje varnih produktov. HACCP sistem se je namreč izkazal za najuspešnejšo metodo zagotavljanja varnosti živil v celotni prehranski verigi od pridelave surovin do končnega uporabnika.
ISO STANDARD, natančneje ISO 9001 je mednarodno priznan standard kakovosti, ki ga je izdelala mednarodna organizacija ISO (International Standard Organization). Standard temelji na 8 načelih vodenja kakovosti, ki so bistven sestavni del dobre poslovne prakse.
Standard »brez GSO« (brez gensko spremenjenih organizmov) določa kriterije v postopku certificiranja pridelave in proizvodnje živil brez prisotnosti sestavin, ki so GSO, ki bi bile proizvedene iz ali s pomočjo gensko spremenjenih organizmov.
- Poskrbimo za ustrezno in uravnoteženo prehrano
To je namreč osnova. Pa naj gre za zdravje in dobro počutje (psihično in fizično), dober izgled, preventivo ali kurativo v primeru bolezni in poškodb. Zdrava in uravnotežena prehrana je ključ do doseganja najboljših možnih rezultatov na vseh zgoraj omenjenih področjih. Brez tega se tveganje za poslabšanje močno poveča! Zapomnite si, prehranska dopolnila so namenjena zgolj dopolnjevanju že urejene in uravnotežene prehran in niso nadomestek le te.
Pri jemanju kolagenskih prehranskih dopolnil gre za vnos beljakovin za katere telo ne ve kje bi jih vi želeli porabiti in na kaj bi radi vplivali (npr. bolj napeta koža, hitrejša rast močnejših las in nohtov, itd.). Telo bo vnesene beljakovine iz kolagenskih dopolnil porabil kot bo presodil, da je najbolj nujno. Kar pomeni, da če je vaša prehrana v osnovi bolj beljakovinsko revna, se bo dodatno vnesen kolagen pač porabil najprej za tkiva, ki se smatrajo kot »prednostna« in omogočajo zdravje, regeneracijo, gibljivost in rast mišic, sklepov, vezivnih tkiv, hrustancev, notranjih organov in ostalih pomembnih tkiv. Predvsem lasje in nohti pa so bolj proti koncu tega seznama in jih bo naše telo dodatno oskrbovalo šele, ko bodo vse ostale potrebe zgoraj omenjenih (pomembnejših) tkiv in organov, pokrite.
Tako naj vas vodi osnovno načelo v prehranjevanju, uživanje raznovrstne in uravnotežene prehrane, ki poskrbi za pokritje čim več telesnih potreb. Če se vam zdi da nekaj manjka in bi radi poskrbeli tudi za to, pa si zagotovite visokokakovostna prehranska dopolnila, ki vam bodo pomagala doseči tisto piko na i.
Predvsem tistim, ki imajo težave s sklepi (bolečine) in kostmi (krhkost), težave s kožo (upad elastičnosti, izrazite gube, izguba sijaja), lasmi (počasnejša rast, pospešeno izpadanje in lomljenje) in nohti (mehki, neelastični).
Ponovno opozarjamo, če jeste beljakovinsko revno prehrano in vam beljakovin že tako primanjkuje, se bo ves dodatno vnesen kolagen porabil za »prednostna tkiva« (notranji organi in ostala pomembna tkiva) in učinki morda ne bodo vidni očem.
Vaše splošno počutje bo sicer boljše, mišice, kosti in hrustanci vam bodo zelo hvaležni, učinka na izboljšanje kože, las in nohtov pa morda ne bo. Zato vam polagamo na srce, da uživate visoko beljakovinsko prehrano, seveda naj bo le ta uravnotežena in raznovrstna! Delež beljakovin naj predstavlja vsaj 15 % dnevnega vnosa zaužite energije, seveda pa ne pozabite tudi na ogljikove hidrate in maščobe ter na mikrohranila (vitamini in minerali). Le tako boste tudi tisti, ki ob jemanju kolagenskih prehranskih dopolnil želite videti učinke tudi na laseh, nohtih in koži, prišli na svoj račun.
- gre za hidroliziran kolagen, ki vsebuje molekule peptidov manjše od 2000 kDa
- visoka vsebnost kolagena (10.000 mg) v enem odmerku
- preverjene sestavine, najvišje kakovosti: PEPTAN B®, PEPTAN ll, PEPTAN F® in OVOMET®
- dodan vitamin C spodbuja tvorbo lastnega kolagena v telesu
- vsebuje kar 5 tipov kolagena – l, ll, lll, V, X
- sestavljen iz več različnih virov – goveji (naravno vzrejeno na pašnikih, brez dodatnih hormonov!), ribji in iz membran jajčnih lupin
- vsebuje kar 19 aminokislin, ki so v telesu izrednega pomena za gradnjo kolagenskih struktur
- brez visokih vsebnosti ostalih snovi, ki bi lahko povzročale stranske učinke (biotin – akne/mozolji)
- ima ustrezne certifikate (HACCP, ISO 9001) za katere je značilen strog nadzor kakovosti sestavin ter zagotavlja sledljivost (GMP)
- brez težkih kovin, brez toksinov in pesticidov, brez GSO
- brez sladkorjev, sladil, umetnih arom in barvil
- je v prašnati obliki, brez konzervansov
- proizvedeno v Evropi
Vesna Novak –
Pijem redno ze od zacetka poletja. Men je res zakon 💛 Ga pa zmesam v smoothie ali v sok, ker je drugac brez okusa
Petra –
Sem zelo zadovoljna, uporabljam ga že dalj časa. Pozna se na hitrejši rasti las in nohtov pa tudi na manjšem pokanju v sklepih.
Matic Plaznik –
Naročil po priporočilu prijatelja in sem zelo zadovoljen. Lani sem si poškodoval koleno in od takrat me v kolenu spremljajo redne bolečine. Sem najprej jemal kolagen od biostila, pa na dolgi rok postane zadeva predraga. Zdaj pijem multi kolagen in bolečin praktično ne čutim več, razen če koleno res preobremenim. Zame je tole super zadeva, predvsem ker mi pomaga zmanjšat bolečine in ker je cenovno dostopno. 👍
Erika Šušteršič –
Sem ga dobila od sestre za darilo in od takrat sem ga danes naročila že četrtič. Zame je tole edini kolagen, ki mi je resnično pomagal pri mojih težavah. Imam diagnosticiran osteoartritis in s tem konstantne bolečine v sklepih ter zmanjšano gibljivostjo v kolenih. Priporočam ga vsakemu s podobnimi težavami, meni je izredno olajšal življenje 👏
Maja Princ –
Sem imela lani operacijo kolenskih vezi in takoj po operaciji so mi svetovali uživanje kolagena. Vaš kolagen tako pijem že več kot pol leta in učinki so resnično vidni, predvsem pri zmanjšanju bolečine. Všeč mi je, da je v merici le kolagen, brez ostalih dodatkov, ki jih ponavadi dajejo zraven. Enkraten izdelek, dam mu pet zvezdic!
Aleksandra Pešić –
brez okusa ✅
brez konzervansov ✅
brez umetnih barvil in ostalih dodatkov ✅
Zame vedno najboljša izbira 👍👍
Andrej Novak –
Zelo zadovoljen
Teja (Celje) –
Sem si ga naročila, ker veliko hribolazim in imam vsake toliko težave s koleni. Odkar ga redno pijem, me kolena še niso zabolela. Očitno je bilo nekaj res na tem 👌 Po tretjem paketu (cca 2 meseca) je pa tudi koža vidno bolj napeta in sijoča. Tako da meni res pomaga, mu dam 5 zvezdic.
Andrej –
Zelo kvaliteten izdelek. Pripomore k vsemu kar oglašujejo. 👍 Bi si pa želel boljši popust v primeru naročila nad 5-6 kosov. Lp, Andrej
Mitja –
Fenomenalna zadeva! Pijem že več kot eno leto in nimam več težav z bolečinami v kolenih. Priporočam vsem hribovcem.
Nataša Ž. –
Zelo kvaliteten kolagen 🙂 Pri nas ga pije cela družina in vsi imamo koristi. Super je!
Martina Laznik T. –
Sem se odločila, da ga bo dobrih pol leta testiranja ocenim. Pijem ga od lanskega poletja in v tem času sem opazila izboljšanje kože na stegnih, manj bolečin v sklepih (predvsem v kolenih je razlika res opazna) in gostejše lase. Prve spremembe so se mi pokazale po dobrih treh mesecih, po pol leta so pa rezultati še bolši. Lahko ga le pohvalim, pri meni deluje👍👍