
1x na dan (priporočamo z obrokom)

1 kapsula na dan
- Ker je proizvedeno po načelu GMP (sistem dobrih proizvodnih praks) in HACCP sistemu, zagotavlja varnost končnega živilskega proizvoda.
- Izdelek ne vsebuje mlečnih sestavin, sladil, umetnih arom ali umetnih barvil
- Priporočamo veganom in vegetarijancem, starejšim (težave z absorpcijo vitamina B12, zato se svetuje dodatne vnose tega vitamina v obliki prehranskih dopolnil), nosečnicam in doječim materam, športnikom ter tistim, ki imajo težave s črevesnimi boleznimi

Daleč najboljši vir vitamina B12 so jetra (telečja in svinjska), meso prežvekovalcev (govedina), ribe (tuna, losos, postrv) in školjke, jajca in sir. Večje količine tega vitamina lahko najdemo tudi v živilih, ki so podvržene bakterijski fermentaciji. Zelo malo oziroma skoraj nič pa ni vitamina B12 v živilih rastlinskega izvora, zato je pri strogi veganski prehrani še posebej pomembno dodajanje vitamina B12 s prehranskimi dopolnili.

Daleč najboljši vir vitamina B12 so jetra (telečja in svinjska), meso prežvekovalcev (govedina), ribe (tuna, losos, postrv) in školjke, jajca in sir. Večje količine tega vitamina lahko najdemo tudi v živilih, ki so podvržene bakterijski fermentaciji. Zelo malo oziroma skoraj nič pa ni vitamina B12 v živilih rastlinskega izvora, zato je pri strogi veganski prehrani še posebej pomembno dodajanje vitamina B12 s prehranskimi dopolnili.

Vitamin B12 je eden ključnih vitaminov za naše telo in ima veliko koristnih učinkov, med drugim pri presnovi homocisteina, pripomore k normalnemu psihološkemu delovanju, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema, ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in pri delovanju našega imunskega sistema.

Vitamin B12 je eden ključnih vitaminov za naše telo in ima veliko koristnih učinkov, med drugim pri presnovi homocisteina, pripomore k normalnemu psihološkemu delovanju, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema, ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in pri delovanju našega imunskega sistema.

Simptomi in posledice pomanjkanja vitamina B12 so dokaj pogost pojav, ki vodi v izčrpanost, utrujenost in splošno pomanjkanje energije. Pri hudih pomanjkanjih lahko pride do megaloblastne anemije, kar se odrazi v okvarah živčnega sistema. Dolgotrajno pomanjkanje in pomanjkanje v obdobju rasti, zlasti pri otrocih je najhujše, posledice so lahko trajne in nepopravljive. Pomanjkanje tega vitamina med drugim vodi v povišanje koncentracij homocisteina, kar pa lahko pripelje do kardiovaskularnih bolezni. Prav tako pomanjkanje povezujemo z napakami v sintezi DNA, anemijami in nevrološkimi motnjami. Vitamin B12 naše telo ni sposobno samo sintetizirati, zato je pomembno, da ga v telo vnesemo v zadostni količini s prehrano ali v obliki prehranskih dopolnil!

Simptomi in posledice pomanjkanja vitamina B12 so dokaj pogost pojav, ki vodi v izčrpanost, utrujenost in splošno pomanjkanje energije. Pri hudih pomanjkanjih lahko pride do megaloblastne anemije, kar se odrazi v okvarah živčnega sistema. Dolgotrajno pomanjkanje in pomanjkanje v obdobju rasti, zlasti pri otrocih je najhujše, posledice so lahko trajne in nepopravljive. Pomanjkanje tega vitamina med drugim vodi v povišanje koncentracij homocisteina, kar pa lahko pripelje do kardiovaskularnih bolezni. Prav tako pomanjkanje povezujemo z napakami v sintezi DNA, anemijami in nevrološkimi motnjami. Vitamin B12 naše telo ni sposobno samo sintetizirati, zato je pomembno, da ga v telo vnesemo v zadostni količini s prehrano ali v obliki prehranskih dopolnil!
Vitamin B12 je med drugim poseben zaradi tega, ker ga v naravi sintetizirajo skoraj izključno le bakterije, zato je prisoten le v bakterijsko fermentiranih živilih ter živilih, ki izvirajo iz živali, ki so B12 dobile iz mikrobiote v prebavnem traktu ali pa iz svoje prehrane.
Poseben je tudi, ker vsebuje mineral kobalt in tudi bakterije za biosintezo vitamina B12 potrebujejo kobalt.
Shranjuje se v jetrih, klinični znaki pomanjkanja kobalamina pa se lahko pokažejo šele po nekaj letih.
Pomanjkanje vitamina B12 je relativno pogosto, primanjkuje ga približno slabi polovici splošnega prebivalstva, predvsem so temu tveganju podvrženi vegetarijanci in vegani, nosečnice in doječe matere, starejši in bolniki z raznimi črevesnimi obolenji. Najpomembnejši viri vitamina B12 so živila živalskega izvora, torej meso prežvekovalcev, ribe in školjke, jajca, sir ter fermentirana živila. Če potrebe po tem vitaminu težko pokrijete, se svetuje dopolnjevanje s prehranskimi dopolnili.
Anže Štrubelj –
Naročil po priporočilu prijateljice in se mi res pozna na počutju. Imam dosti več energije in ni tiste spomladanske utrujenosti kot vsako leto.