1x na dan (priporočamo z obrokom)
1-2 kapsuli na dan
- Dodan naravni antioksidant – vitamin E (vloga pri zaščiti celic pred oksidacijo)
- Gel kapsule – lažje požiranje, brez priokusa po ribah
- Izdelek ne vsebuje mlečnih sestavin, sladil, umetnih arom ali umetnih barvil
- Ker je proizvedeno po načelu GMP (sistem dobrih proizvodnih praks) in HACCP sistemu, zagotavlja varnost končnega živilskega proizvoda.
- Priporočamo vsem, ki si želijo boljše zdravje! Prednosti jemanja omega-3 maščobnih kislin bodo videli predvsem ljudje, pri katerih obstaja večje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni ter tveganje za povišane vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi, nosečnice in doječe matere, športniki, starejši ter tisti, ki se prehranjujejo nezdravo (veliko omega-6, premalo omega-3) in neuravnoteženo.
Najboljši viri omega-3 maščobnih kislin v prehrani so mastne ribe (losos, tuna). Uživanje večjih količin tune je vprašljivo, predvsem zaradi vsebnosti težkih kovin, zato se bolj priporoča uživanje malih mastnih rib – sardele, sardoni, skuše, ipd. Z omega-3 maščobami so bogati tudi določeni rastlinski viri, npr. orehi ter lanena in sončnična semena. Težava pri rastlinskih virih je ta, da so bogati predvsem z α-linolensko kislino (ALK), katero pa mora potem telo samo pretvoriti v eikozapentaenojsko (EPK) in dokozaheksaenojsko (DHK) maščobno kislino. Na žalost je ta pretvorba zelo nizka (5-15 % ALK v EPK in manj kot 1 % ALK v DHK).
Najboljši viri omega-3 maščobnih kislin v prehrani so mastne ribe (losos, tuna). Uživanje večjih količin tune je vprašljivo, predvsem zaradi vsebnosti težkih kovin, zato se bolj priporoča uživanje malih mastnih rib – sardele, sardoni, skuše, ipd. Z omega-3 maščobami so bogati tudi določeni rastlinski viri, npr. orehi ter lanena in sončnična semena. Težava pri rastlinskih virih je ta, da so bogati predvsem z α-linolensko kislino (ALK), katero pa mora potem telo samo pretvoriti v eikozapentaenojsko (EPK) in dokozaheksaenojsko (DHK) maščobno kislino. Na žalost je ta pretvorba zelo nizka (5-15 % ALK v EPK in manj kot 1 % ALK v DHK).
Omega-3 maščobne kisline imajo pomembno vlogo pri rasti, razvoju in normalnemu delovanju možganov, uravnavanju krvnega tlaka, zmanjšanju tveganj za razvoj srčno-žilnih bolezni, normalnemu delovanju srca in ledvic, ohranjanju dobrega vida in zdravih oči, strjevanju krvi ter vnetnih in imunoloških reakcijah. So eden izmed gradbenih elementov naših celičnih membran, vplivajo na medsebojno komuniciranje celic ter skrbijo za uravnavanje vnetnih procesov, ki lahko vodijo do kroničnih bolezni, kot so npr. revmatoidni artritis, vnetne bolezni črevesja, multipla skleroza, demenca, Alzheimerjeva bolezen, ateroskleroza itd.
Omega-3 maščobne kisline imajo pomembno vlogo pri rasti, razvoju in normalnemu delovanju možganov, uravnavanju krvnega tlaka, zmanjšanju tveganj za razvoj srčno-žilnih bolezni, normalnemu delovanju srca in ledvic, ohranjanju dobrega vida in zdravih oči, strjevanju krvi ter vnetnih in imunoloških reakcijah. So eden izmed gradbenih elementov naših celičnih membran, vplivajo na medsebojno komuniciranje celic ter skrbijo za uravnavanje vnetnih procesov, ki lahko vodijo do kroničnih bolezni, kot so npr. revmatoidni artritis, vnetne bolezni črevesja, multipla skleroza, demenca, Alzheimerjeva bolezen, ateroskleroza itd.
Simptomi in posledice pomanjkanja omega-3 esencialnih maščobnih kislin se lahko kažejo kot akne, bolezni srca in ožilja, hitrejše staranje, visok krvni tlak, suha in razdražena ter luskasta koža (npr. luskavica), rak prostate, nihanje razpoloženja ali celo duševne motnje (npr. shizofrenija), motnje vida in suhe oči, depresija, bolečine v sklepih in okorelost, tanki in suhi ter lomljivi lasje, pospešeno izpadanje las ter zmanjšano delovanje možganov.
Simptomi in posledice pomanjkanja omega-3 esencialnih maščobnih kislin se lahko kažejo kot akne, bolezni srca in ožilja, hitrejše staranje, visok krvni tlak, suha in razdražena ter luskasta koža (npr. luskavica), rak prostate, nihanje razpoloženja ali celo duševne motnje (npr. shizofrenija), motnje vida in suhe oči, depresija, bolečine v sklepih in okorelost, tanki in suhi ter lomljivi lasje, pospešeno izpadanje las ter zmanjšano delovanje možganov.
Omega-3 maščobne kisline (MK) spadajo med večkrat nenasičene maščobne kisline, tako kot tudi omega-6 maščobne kisline. Obe sta za naše telo izjemno pomembni. Ker gre za esencialne maščobe pomeni, da jih naše telo ne more sintetizirati samo in jih moramo vnesti s prehrano, saj so za nas nujno potrebne. Med pomembnejše omega-3 štejemo α-linolensko MK, ki je najpogostejša maščobna kislina ter eikozapentaenojsko MK (EPK) in dokozaheksaenojsko MK (DHK). Slednji dve lahko sicer poleg neposrednega uživanja iz živil, dobimo tudi iz pretvorbe α-linolenske MK, vendar je ta pretvorba zelo majhna (le 5-15 % α-linolenske MK se pretvori v EPK in manj kot 1% v DHK). Zato se svetuje neposredno uživanje EPK in DHK iz prehrane ali v obliki prehranskih dopolnil. Bogati viri α-linolenske kisline so predvsem rastlinska olja in semena (lanena, chia). EPK in DHK pa najdemo v mastnih ribah, tuni, lososu, sardelah in skušah.
Omega-3 MK so zelo koristne za naše telo, med drugim delujejo protivnetno, podpirajo hidracijo kože ter delovanje možganskih celic, gradijo celično membrano, omogočajo medcelično komunikacijo ter sodelujejo pri tvorbi endokrinih hormonov. EPK in DHK prispevajo k pravilnemu delovanju srca, DHK je pomembna za pravilno delovanje možganov in razvoj živčnega sistema ter očesne mrežnice.
Zelo pomembno je tudi samo razmerje med omega-6 in omega-3 v naši prehrani, saj lahko višek omega-6 negativno vpliva na naše zdravje. Idealno razmerje med omega-6/omega-3 MK je 4:1. Ker v sodobnem času zaužijemo vedno več rastlinskih olj ter prehrane, ki je industrijsko pridelana in pripravljena (cvretje,…) in je tako na žalost zelo bogata z omega-6 MK, je razmerje med omega-6/omega-3 hitro porušeno. Pogosto se pojavlja podatek, da je razmerje v naši prehrani že doseglo razmerje 13:1 in več, kar pa prinaša številne negativne vplive za naše zdravje. Prevelike količine omega-6 MK na našem jedilniku predstavljajo močan dejavnik tveganja za nastanek različnih kroničnih bolezenskih stanj (sladkorna bolezen tipa II, srčno-žilna obolenja, avtoimune bolezni, itd.) predvsem zato, ker večje količine omega-6 podpirajo vnetna stanja v telesu. Še dodatno je zaskrbljujoče dejstvo, da se tako omega-3 kot omega-6 vežeta na iste encime kar ob povečanem vnosu omega-6 pomeni, da ta presežek blokira vezavo omega-3 MK na encime in tako prepreči njihovo presnovo. Zato je izredno pomembno, da se v prehrani omeji vnos omega-6 MK in poveča vnos živil bogatih z omega-3 MK. Če se dnevne potrebe po EPK in DHK težko pokrije (250 mg/dnevno), se svetuje jemanje omega-3 MK v obliki ribjega olja (prehranska dopolnila).
Glede na potrjene trditve Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), ima zadosten dnevni vnos dokozaheksaenojske kisline (DHK) in eikozapentaenojske kisline (EPK) vlogo pri delovanu srca. Dnevni vnos teh dveh omega-3 maščobnih kislin mora biti vsaj 250 mg. Z dnevnim vnosom vsaj 250 mg DHK pa se doseže še vloga pri delovanju možganov.
Omega-3 prehranska dopolnila se predvsem priporoča ljudem, s prekomerno telesno maso oziroma debelostjo ali katerokoli drugo kronično nenalezljivo boleznijo. Študije namreč kažejo, da ljudje s prekomerno telesno maso oziroma debelostjo uživajo živila z višjimi vsebnostmi omega-6 MK. Posledica debelosti je med drugim vnetno stanje v telesu, katero pa višje ravni omega-6 še dodatno podpirajo. Ženske s prekomerno telesno maso oziroma debelostjo, ki si želijo zanositi oziroma postati matere bi še posebej morale poskrbeti za ustrezen vnos omega-3 MK, saj je dokazano, da imajo matere s prekomerno telesno maso v svojem mleku višje razmerje omega-6/omega-3 MK in nižji delež α-linolenske kisline ter DHK, kar pa negativno vpliva na dojenčkov razvoj in kasneje na njegovo telesno sestavo.
Dodatek omega-3 MK se torej toplo svetuje vsem nosečnicam in doječim materam, da bi zmanjšali možnost nastanka debelosti pri potomcih, saj nezadostne količine omega-3 in povišane ravni omega-6 MK (porušeno razmerje n-6/n-3) v materinem mleku, predstavljajo dejavnik tveganja za nastanek debelosti pri njihovih otrocih, v otroški ter tudi kasneje, v odrasli dobi. Predvsem DHK je tista maščobna kislina, ki ustvarja zaščitni učinek pred debelostjo.
Zadosten vnos EPK in DHK se priporoča tudi vsem odraslim ter starejšim, saj omega-3 podpirajo splošno zdravje in skrbijo za pravilno delovanje in razvoj srca, kože, možganov in očesne mrežnice.
Omega-3 maščobe je potrebno zaščititi pred oksidacijo, zato se jim dodaja naravne antioksidante, ki poskrbijo za najvišjo kvaliteto ribjega olja. V naše prehransko dopolnilo je dodan vitamin E, ki torej pomaga zaščititi maščobne kisline pred oksidacijo, hkrati pa naše telo zaščiti pred prostimi radikali, ki povzročajo škodo in pospešujejo staranje naših telesnih celic (oksidativni stres).
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.