1x na dan (priporočamo z obrokom)
1 kapsula na dan
- Najkvalitetnejša oblika magnezija – bisglicinat
- Prijazen do želodca, ne povzroča prebavnih težav (diareja, zaprtje)
- Ovoj kapsule je iz rastlinske celuloze, ki je zasnovana za naravno razgradnjo v želodcu.
- Lahko prebavljive kapsule, ki omogočajo boljšo absorpcijo hranil med prebavo.
- Izdelek ne vsebuje mlečnih sestavin, sladil, umetnih arom ali umetnih barvil
- Ker je proizvedeno po načelu GMP (sistem dobrih proizvodnih praks) in HACCP sistemu, zagotavlja varnost končnega živilskega proizvoda
- Priporočamo predvsem športnikom, nosečnicam in doječim materam, veganom in vegetarijancem, kadilcem in alkoholikom, starejšim, srčnim in sladkornim bolnikom ter bolnikom z migrenami, z osteoporozo ter s kroničnim obolenjem jeter in črevesja ter tistim s povečanim delovanjem ščitnice. Nenazadnje pa tudi vsem ter tistim, ki uživajo enolično/neuravnoteženo prehrano.
Najboljši viri magnezija so oreški, stročnice, polnozrnata žita, mleko, krompir v lupini, avokado, banane, zelena zelenjava in sončnična semena.
Najboljši viri vitamina B6 so svinjsko meso, ribe, banane, jajčni rumenjak, arašidi, piščanec, kvas in gobe.
Najboljši viri magnezija so oreški, stročnice, polnozrnata žita, mleko, krompir v lupini, avokado, banane, zelena zelenjava in sončnična semena.
Najboljši viri vitamina B6 so svinjsko meso, ribe, banane, jajčni rumenjak, arašidi, piščanec, kvas in gobe.
Magnezij sodeluje pri presnovi, pri gradnji kosti in zob, uravnavanju krvnega sladkorja, odstranjevanju strupenih snovi iz telesa, krčenju mišic, uravnavanju ritma srca in delovanju možganov. Vitamin B6 pa prispeva k presnovi makrohranil, k normalnmu delovanju živčnega sistema in kognitivnemu razvoju, sodeluje tudi pri presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter glikogena.
Magnezij sodeluje pri presnovi, pri gradnji kosti in zob, uravnavanju krvnega sladkorja, odstranjevanju strupenih snovi iz telesa, krčenju mišic, uravnavanju ritma srca in delovanju možganov. Vitamin B6 pa prispeva k presnovi makrohranil, k normalnmu delovanju živčnega sistema in kognitivnemu razvoju, sodeluje tudi pri presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter glikogena.
Simptomi in posledice pomanjkanja magnezija se kažejo kot splošno slabo počutje, utrujenost, izguba teka, zaprtost, glavobol, mišična oslabelost, krči, trzanje mišic, tresenje, neredni srčni utrip, razdražljivost in nemir. Simptomi pomanjkanja vitamina B6 pa so občutljivost, razdražljivost, nespečnost, depresija, slabokrvnost, lahko pride tudi do seboroičnega dermatitisa na obrazu.
Simptomi in posledice pomanjkanja magnezija se kažejo kot splošno slabo počutje, utrujenost, izguba teka, zaprtost, glavobol, mišična oslabelost, krči, trzanje mišic, tresenje, neredni srčni utrip, razdražljivost in nemir. Simptomi pomanjkanja vitamina B6 pa so občutljivost, razdražljivost, nespečnost, depresija, slabokrvnost, lahko pride tudi do seboroičnega dermatitisa na obrazu.
Magnezij je četrti najbolj zastopan element v človeškem organizmu. Več kot polovica se ga v telesu shranjuje v kosteh in zobeh, preostali del pa se uporablja v več kot 300 encimskih reakcijah. Magnezij igra pomembno vlogo pri delovanju živčnega sistema in mišic (zmanjšuje mišične krče), pripomore k normalnemu psihološkemu delovanju, zdravju zob in kosti ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Simptomi pomanjkanja so torej hitra utrujenost, motnje v delovanju mišic, mišični krči, depresivnost in brezvoljnost, migrenski glavoboli, lomljivi nohti in težave s kožo.
Človek dnevno potrebuje med 300 mg in 400 mg magnezija, odvisne od posameznikovega življenjskega obdobja, njegovega zdravstvenega stanja, načina prehranjevanja, stopnje športne aktivnosti itn. Večje potrebe po magneziju imajo športniki, starejši, mladostniki v obdobju rasti, nosečnice in doječe matere ter vsi v času večjih psihičnih (stres) ali fizičnih obremenitev. Do pomanjkanja hitreje pride tudi pri tistih, ki imajo pust jedilnik in uživajo hrano slabše kakovosti (predelana živila). Namreč do izgub magnezija v živilih prihaja tudi s toplotno obdelavo in predelavo živil.
Da bi bil magnezij uporaben, mora biti vnešen v obliki, ki jo telo popolnoma absorbira, njegova fiziološka aktivnost pa bo odvisna predvsem od učinkovitosti njegovega transporta do ciljnih celic. Ločimo več oblik magnezija, pri katerih gre za razlike predvsem v biorazpoložljivosti elementarnega magnezija in stopnji absorpcije le tega v telesu:
- Netopne anorganske soli (oksid, karbonat, hidroksid)
- Topne anorganske soli (klorid, sulfat)
- Organske soli (citrat, laktat, glukonat, piroglutamat,..)
- Topni organski kompleksi (glicinat, bisglicinat)
V grobem torej ločimo anorganske in organske oblike magnezijevih soli, organske nastanejo s kombinacijo magnezijevih soli s kislino (citronska kislina + magnezij = magnezijev citrat) ali aminokislino (glicinat + magnezij = magnezijev glicinat), anorganske pa so naravno pridobljene iz zemlje in kamnin. Magnezijev citrat kot že omenjeno predstavlja povezavo med magnezijem in citronsko kislino in zanj je značilno, da prenese drastične spremembe kisline v želodcu in si s tem omogoči več časa, da se absorbira oz postane biološko uporaben. Oblike magnezija, ki vsebujejo kislino so poleg citrata še glukonat, maltat, askorbat, laktat, fumerat, itd. Oblike magnezija, ki pa vsebujejo aminokislino pa so poleg glicinata (bisglicinat) še pidolat, taurat, glutamat, asparat in treonat.
V prehranskih dopolnilih največkrat najdemo magnezijev klorid, karbonat, oksid ali sulfat, ki spadajo pod anorganske soli, za katere je značilna zelo slaba absorpcija in nizka biološka uporabnost. Natančneje, naj bi imele netopne anorganske soli najslabšo biološko uporabnost (biorazpoložljivost) elementarnega magnezija, medtem ko so organske oblike veliko bolj biološko uporabne, so bolj topne in se lažje absorbirajo. Potrebno je upoštevati tudi ali ima določena magnezijeva oblika odvajalni učinek ali ne, toleranco določenega izdelka s strani telesa (ne paše vsakemu vse), prisotnost snovi, ki izboljšujejo/zavirajo (bolezni in zdravila) njegovo uporabo in ali so določeni dodatki sploh uporabni ali ne (pasti marketinga – anorganske spojine!).
| Biološka uporabnost | Koristni učinki | Stranski učinki (prebavne težave: diareja, zaprtost, slabost,…) | Ostali negativni stranski učinki |
OKSID | Slaba (< 5 %) | DA, odvajalni učinek (diareja), slabost | Netopen v vodi (zato slab vir magnezija) | |
HIDROKSID | Slaba | DA, pogosto uporabljen v odvajalih (lahko tudi slabost, bruhanje) | ||
KLORID | Boljša kot oksid | DA, pogosto uporabljen v odvajalih | Neprimeren predvsem za starejše – vpliva na kislost želodčne kisline! | |
KARBONAT | Slaba | DA, slabost, bruhanje, zardevanje obraza, zastajanje urina, depresija | ||
SULFAT | Zelo slaba | DA, pogosto uporabljen v odvajalih | ||
CITRAT | Boljša kot oksid | DA, odvajalni učinek (diareja) | ||
ASPARAT | Boljša kot oksid, karbonat in citrat | Primerno za kronično utrujenost in nizko stopnjo energije | DA, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu | |
BISGLICINAT | Odlična (boljša kot oksid in citrat) | Glicinat je znan po svojem pomirjajočem učinku. Klinično uspešen pri kroničnih boleznih, anksioznosti, nespečnosti in napetih mišicah. Prav tako znižuje visok krvni tlak in v telesu deluje protivnetno. | NE, razen v primeru jemanja prevelikih odmerkov (driska in trebušni krči) |
Magnezijev bisglicinat je organska magnezijeva spojina oziroma kompleks za katerega je značilno, da ga naše telo izredno dobro absorbira in povzroča manj prebavnih težav (diareja, zaprtje) kot pa citratna in predvsem oksidna oblika magnezija. Odvajalni učinek načeloma ni koristen (razen v posebnih zdravstvenih primerih), saj iritira občutljivo črevesje in zmanjša absorpcijo drugih hranil, katere potem neprebavljene in neabsorbirane telo izloči. Bisglicinat vsebuje kar dve glicinatni aminokislini, ki magneziju omogočata, da le ta pride vse do črevesja in se uspešno absorbira v krvni obtok.
V primerjavi z drugimi oblikami se torej magnezijev bisglicinat hitreje, lažje in boljše absorbira. Predvsem se jemanje našega bisglicinata priporoča ljudem, ki imajo občutljivo prebavo, saj ne povzroča odvajalnih učinkov tako kot ostale oblike in pa tistim, ki imajo težave s spanjem, saj aminokislina glicin, ki je vezana na magnezij, deluje pomirjujoče ter izboljšuje kakovost spanja in lajša občutek tesnobe. V več študijah so dokazali tudi, da ima magnezijev glicinat protivnetne učinke na telo.
Vitamin B6 prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, kar je v kombinaciji z magnezijem, ki ravno tako prispeva k zmanjševanju utrujenosti in delovanju mišic ter proizvodnji energije, še močnejše.
V eni izmed študij magnezija in vitamina B6 so ugotovili, da sta magnezijeva oblika taurat (magnezij + aminokislina tavrin) in vitamin B6 tesno povezana. In sicer naj bi nizke ravni B6 v telesu vplivale na dodatno izčrpavanje magnezija in aminokisline tavrin v telesu. Zato se svetuje, da ima naše telo pokrite potrebe tudi po tem vitaminu, da ne pride do še dodatnega pomanjkanja magnezija.
Pri izbiri magnezija v obliki prehranskih dopolnil je zelo pomembno, da se izbere dopolnilo, ki vsebuje čim bolj čist magnezij, brez dodatkov (sladil, umetnih arom in barvil)!
Naš Mg+B6 vsebuje čisti magnezijev bisglicinat, ki se je v primerjavi z drugimi popularnimi oblikami magnezija v prehranskih dopolnilih, izkazal za najboljšega! Dodan ima le še vitamin B6, s katerim deluje v sinergiji. Mg+B6 ima visoko biorazpoložljivost, absorbira se visok delež magnezija in to brez kakršnihkoli stranskih učinkov (prebavnih težav). Naš izdelek je veganski (rastlinska kapsula), brez GSO, brez dodanih umetnih barvil in arom ter brez sladil!
Jernej Čerenak –
Jemljem po treningu za krče
Maks –
super
Ksenija –
Ta magnezij mi je priporočila prijateljica in lahko povem, da nimam več tako hudih krčev med menstruacijo kot prej. Sem tudi zelo fizično aktivna in se mi zdi, da opažam manj utrujenosti mišic po treningih. 5/5